Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden vår. Du aksepterer vår bruk av cookies ved å klikke OK

Hvor rask er egentlig 4G?

4G-nettet kan i teorien levere hastigheter på opptil 300 Megabit i sekundet. Men variasjon i dekning, overføringskapasitet og andre forhold gjør at gjennomsnittsfarten du faktisk opplever er lavere. Er du for eksempel på et sted uten 4G-dekning og bruker 3G i stedet, synker hastigheten betraktelig fordi 4G er hele ti ganger raskere enn 3G.

Hurtig ned- og opplasting av mobildata er noe av det viktigste for en god brukeropplevelse. Strømmer du mye filmer trenger du høy hastighet. Med en hastighet på 50 Megabit kan du laste ned en HD-video på 2 GB på litt over fem minutter. Til sammenligning er det vanlig å ha en kapasitet på et sted mellom 15 og 50 Megabit per sekund på bredbåndet hjemme.

Her er en liste over forholdene som har størst påvirkning på hastigheten du opplever.

Dekning
Farten på databruken avhenger som oftest av dekningen din, og om telefonen din er koblet til 3G- eller 4G-nettet. Telias nett er i flere år på rad kåret til det beste 4G-nettet.

Overføringskapasitet
Hastigheten påvirkes også av overføringskapasiteten i mobilnettet. Når mange bruker mobildata på samme sted samtidig, for eksempel i Hemsedal i påsken, på 17. mai eller på en stor konsert, synker hastigheten.

Valg av telefon
For å få full uttelling på nedlastningshastigheten er det viktig at du velger riktig telefon. Nyere smarttelefoner har ofte mindre antenner som kan gi deg trøbbel når 4G-dekningen er dårlig. Både iPhone og Android-mobiler har funksjoner som lar deg sjekke hvilken signalstyrke mobilen din mottar akkurat der du befinner deg.

Hudya benytter seg av Telias mobilnett og fri fart er inkludert i alle våre abonnementer. Det betyr at du som Hudya-kunde er sikret stabil dekning og høy fart, nesten uansett hvor du er.

Hvordan er dekningen der jeg bor?
Klikk her for å se dekning i ditt område. Du kan søke opp adressen din i Telias dekningskart. Fordi vi benytter Telias nett, vil du få akkurat den samme dekningen som kunde hos oss.