Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden vår. Du aksepterer vår bruk av cookies ved å klikke OK

Derfor bør du kjøpe båtforsikring

Båtforsikring skiller seg ut fra bilforsikring på et par fundamentale områder som det er viktig å være oppmerksom på.

La oss ta den aller viktigste forskjellen mellom bil- og båtforsikring med én gang:

I Norge er det ikke påbudt med forsikring på båt slik det er med bil.

Er man bileier her til lands, må man ha minimum ansvarsforsikring på kjøretøyet for i det hele tatt å kunne ferdes på norske veier. På sjøen er ikke det et krav.

Men selv om det ikke er påbudt med båtforsikring verken med eller uten ansvarsdekning, er det absolutt å anbefale som en økonomisk ryggdekning dersom noe skulle skje.

Årsakene til det er todelt:

1. En båt kan representere betydelige verdier i seg selv som kan bli kostbart å erstatte. Eier du en båt av en viss verdi, kan det koste deg mye dersom du selv må erstatte eller reparere båten om den går tapt eller blir skadet.

2. Kostnadene dersom noe skulle skje kan bli svært store, og det kan bli ekstra dyrt dersom du er skyld i en skade og holdes erstatningsansvarlig overfor andre.

Når det er sagt, en båteier holdes kun erstatningsansvarlig hvis hun eller han har vært uaktsom eller har skyld i skaden som har skjedd.

La oss se litt nærmere på skyldspørsmålet i båtsammenheng.

Hvem har skylden for en skade til sjøs?

For deg som er båtfører og båteier, er skyldspørsmålet en viktig faktor.

Det mange ikke er klar over, er at det er helt andre regler for skadeansvar med båt enn med bil:

Er du båteier, er det stor sannsynlighet for at du selv må betale for skader på egen båt, selv om andre har forårsaket skaden!

Årsaken er at en båteier kun er erstatningsansvarlig hvis han har skyld i en skade eller har vært uaktsom.

Det betyr at dersom båten din skades av en annen båt grunnet en teknisk svikt den andre båteieren ikke kan lastes for, må du selv betale skadene på båten din.

På den annen side, som båteier kan du potensielt påføre andre mennesker eller ting skade, og få store, økonomiske krav rettet mot deg. Uten forsikring står du personlig erstatningsansvarlig.

Så selv om det ikke er påbudt med båtforsikring, kan det bli svært dyrt å la være!


Hudya formidler forsikring levert av Frende, og vi viser til Frende Forsikrings til enhver tid gjeldende vilkår og retningslinjer for de forsikringsproduktene selskapet tilbyr. Se frende.no