Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden vår. Du aksepterer vår bruk av cookies ved å klikke OK

Hva betalte du for på den forrige strømregningen din?

Strøm er strøm, tenker mange. Du trenger strøm til det meste, som når du kobler deg på wifi’en, setter på vaskemaskinen, lader mobiltelefonen eller henter deg litt kald drikke fra kjøleskapet. Du trenger strøm i hverdagen, helt enkelt, og det skal bare fungere.

Siden strøm er en hverdagstjeneste alle må ha, er det mange som velger strømleverandør litt tilfeldig og ubevisst.

Ved første øyekast, når man sammenligner de ulike aktørene, ser man gjerne bare noen få øre i prisforskjell per kWh. Mange tenker nok at det ikke utgjør så store summer i løpet av ett år.  Når man vurderer de ulike strømavtalene, kan det også være vanskelig å forstå hvordan strømprisene settes, og hva avtalene inneholder.

Men du?

Kanskje du skal ta en kikk på den siste strømregningen din? Du kan nemlig spare mye penger på å ha et bevisst forhold til hvem som er leverandøren din, og ikke minst hva du betaler for.

Hva ligger i de ulike prisbegrepene?

Når du tegner en ny strømavtale, må du gjerne ta stilling til om du vil ha strøm til innkjøpspris, markedspris eller spotpris. Da er det greit å vite litt mer om hva det innebærer.

Spotpris reflekterer tilbud og etterspørsel i markedet, og viser strømbørsen Nordpools variable pris time for time. De andre prisbegrepene inneholder ofte skjulte påslag. De kan også inneholde kostnadene som leverandøren har i forbindelse med innkjøpet, uten at du blir gjort oppmerksom på det. I enkelte tilfeller ser man dessuten at strømselskapet selv bestemmer prisen i leveranseperioden.

En ting du bør være ekstra oppmerksom på, er tilvalgene i markedet. De bidrar til å øke strømprisen din, og da er det viktig å vite hva du faktisk betaler for. Gir tilvalgene deg noe du egentlig trenger?

Grønne sertifikater for fornybar strøm er jo en bra ting som mange gjerne vil betale for. Husk da at alle strømkunder betaler for elsertifikater allerede.

Men får du tilbud om maksprisgaranti, bør du studere det nøye. En maksprisgaranti sikrer at du i avtaleperioden ikke får høyere pris enn oppgitt makspris.

Problemet er bare at det finnes aktører som opererer med en makspris som er høyere enn spotprisen har vært de siste 5-10 årene!

Problemet er bare at det finnes aktører som opererer med en makspris som er høyere enn spotprisen har vært de siste 5-10 årene!

Da er det lite sannsynlig at maksprisen slår til. Og da er det heller ikke nødvendig å betale faste månedsgebyr for å sikre deg mot det.

Slik praksis er jo nokså utspekulert. Se for deg at banken din tilbød deg en fastpris på boliglånsrenten som ikke reflekterte dagens nivå, men de for 5-10 år siden? Du ville vel ha reagert?

Ikke velg den billigste strømleverandøren!

Mange strømselskap tilbyr priser som er lavere enn spotprisen. Du lurer kanskje på hvordan det er mulig?

Lokketilbud er svaret. I praksis betyr det at som ny kunde får du ofte veldig gode priser i starten av avtaletiden, men etter kort tid kan du oppleve at enten pris eller produkt endrer seg.

Det er ikke nødvendigvis alltid negativt. Høye priser deler av året og lavere priser i andre perioder kan slå positivt ut for deg som forbruker.

Men ofte er slike tilbud forbundet med en annen bakside – bindingstid – som kan være akk så irriterende.

Du har kanskje erfart hvor surt det er å være bundet til en avtale når du ikke verken er fornøyd eller finner rimeligere alternativ?

Betal for strømmen du bruker

I Hudya synes vi det skal være enkelt å velge strømleverandør. Vi mener det beste er å betale en stabilt lav pris for strømmen du bruker, og ikke noe mer.

Prismodellen for Hudya Strøm er enkel:

Hudya har en enkel og tydelig prismodell.
Betal for strømmen du bruker, og ikke noe mer: Som kunde hos Hudya er du sikret forutsigbarhet fordi vi har en enkel og tydelig prismodell.

Innkjøpsprisen vår er satt sammen av spotpris fra Nord Pool, lovpålagte elsertifikat* på 2,5 øre/kWh og krafthandel på 1,1 øre/kWh. Deretter legger vi på vårt eget påslag på 2,9 øre/kWh. Tydelig og enkelt.

*Elsertifikater er en norsk-svensk ordning som skal sikre videre utbygging av fornybar strømproduksjon, og er et offentlig, lovpålagt gebyr.

La oss illustrere med et eksempel:

En gjennomsnittlig enebolig bruker 16000-18000 kWh årlig i strøm. I 2016 var spotprisen på strøm i snitt rundt 25 øre/kWh + mva. Det er forbruket ganget med spotprisen + de faste påslagene som er grunnlaget for din strømkostnad hos Hudya. Oversiktlig og forutsigbart.

Vi i Hudya er opptatt at at du får avtaler i hverdagen som gir deg mer ro i sjelen. Derfor tilbyr vi deg en prisgaranti, men av en litt annen art:

Så lenge du er Hudya strømkunde, beholder vi påslaget vårt på samme lave nivå. Og det er en selvfølge at du kan si opp avtalen når du vil!

Er du med på tankegangen vår?

Bra, for det kommer mer! Hudya bygger en helt unik plattform hvor vi tilbyr de hverdagstjenestene du trenger mest, til gode og rettferdige priser og vilkår.

Først ut er Hudya Strøm hvor du får lav pris over tid, prisgaranti på påslaget vårt og ingen bindingstid. Om kort tid kommer Hudya Forsikring og Hudya Mobil, og i løpet av neste år kommer produkter innen bank og alarm.

Vil du lese mer om Hudya Strøm? Klikk her